Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джереми Корбин опроверга критиците и остана начело на лейбъристите

Снимка: БТА
Джереми Корбин бе преизбран за лидер на британската Лейбъристка партия. Той изтъкна, че ако партията се обедини лейбъристите могат да спечелят следващите общи избори.

Джереми Корбин спечели убедително срещу другия кандидат  - Оуен Смит, като за него гласуваха близо 62 процента от членовете на партията, регистрираните привърженици и профсъюзните дейци.  Корбин обеща да сплоти редиците на партията, като посочи, че различията се по-малко от нещата, които обединяват лейбъристите. Той заяви, че Лейбъристката партия може да спечели следващите общи избори и да се превърне в "двигател на прогреса в страната".

До гласуването за лидерския пост се стигна след като повече от 170 лейбъристки депутати гласуваха вот на недоверие на техния лидер.

Както посочиха политическите наблюдатели на Острова, победата на Корбин опровергава твърденията на неговите критици, че той не е достатъчно популярен сред лейбъристите. Има дори спекулации, че някои от най-важните лейбъристки депутати,  част от които бяха сред онези, подали оставка от кабинета в сянка на Корбин през юни след референдума за ЕС, смятат да се завърнат, за да помогнат за преодоляване на различията в партията за бъдещата й политика.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна