Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Бокова остана шеста след поредния вот в Съвета за сигурност на ООН

Българското правителство може да разгледа позицията за българския кандидат

| обновено на 27.09.16 в 07:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш продължава да е начело в надпреварата за следващ генерален секретар на ООН и след петото тайно гласуване в Съвета за сигурност, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс. Българският кандидат Ирина Бокова е на шесто място, съобщи Франс прес. Втори е бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, а трети - словашкият външен министър Мирослав Лайчак.

По-рано този месец премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че правителството може да преразгледа позицията си кой да бъде българският кандидат:

Няма как, след 26-и, ако не e първа или втора, да водим тази тема и тогава ще преценим всички заедно какво да направим, каза премиерът Борисов.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева, чието име се спрягаше в медийни публикации, заяви преди дни, че решението дали да стане кандидат ще е на българското правителство.

Следващият вот ще е на 9 октомври. Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че на този вот бюлетините на петте постоянни членки на Съвета за сигурност – САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания, ще са с различен цвят от тези на десетте непостоянни членки. Гласуването обаче ще остане тайно. Това ще позволи на кандидатите да видят дали някоя от петте постоянни членки ще им наложи вето.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна