Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Стойчев: Не очаквам смяната на Бокова да предизвика нещо във вътрешнополитически план

Снимка: БГНЕС
Не очаквам от смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева да се случи нещо особено във вътрешнополитически план, коментира в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" политологът Стойчо Стойчев:

Аз не очаквам да се случи нещо кой знае какво, защото поляризацията по някаква такава ос, да кажем условно, проруска и прозападна, така или иначе върви. Вот на недоверие така или иначе ще има, но той надали ще бъде успешен, защото парламентарното мнозинство е гарантирано в момента и дори всичките партии от лагера "Про-Бокова" да гласуват против правителството, надали могат да го свалят.

Другата вероятност е България да участва в някаква по-глобална игра – политическа, международна, което също ми се струва малко вероятно, тъй като ние не сме значима политическа сила, за да балансираме някакви позиции между, условно казано, Западните сили и Русия.

На въпрос защо правителството не е сменило по-рано Бокова и не е било по-твърдо спрямо настояванията на АБВ за нея, Стойчев заяви:

Ами, знаете, тогава АБВ бяха в управляващото мнозинство, поставяха категорично въпроса и беше може би някакъв вид реверанс към тях. Впоследствие АБВ така или иначе излезе от управлението, и  това развърза може би ръцете на кабинета за тази смяна.

Стойчев коментира и какво би се случило в българската политика, ако Кристалина Георгиева загуби:

Не вярвам да има някакво грандиозно отражение върху вътрешнополитическите констелации, защото това не е Бойко Борисов да се явява на избори с някакъв кандидат и да загуби, а е участие в международен процес, който е съвсем различна категория, и не бихме могли да кажем, че ще бъде първата му изборна загуба.

Интервюто на Силвия Великова със Стойчо Стойчев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна