Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американските здравни власти предупредиха бременните жени да не пътуват до Югоизточна Азия

Бременни жени с температура чакат за изследвания в Колумбия, една от най-засегнатите от зика страни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският Център за превенция и контрол на заболяванията предупреди бременните жени да отложат пътуванията си до 11 страни в Югоизточна Азия във връзка с вируса Зика, предаде Ройтерс. 11-те страни са Бруней, Мианма, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Малдивите, Филипините, Тайланд, Източен Тимор и Виетнам.
Междувременно беше съобщено, че 70-годишен американец, починал през юни, след като се е заразил със зика по време на пътуване в Мексико, може да е прехвърлил вируса на сина си чрез сълзите или потта. Това би било прецедент в историята на заболяването в световен мащаб. Всички познати пътища за предаване на зика, сред които най-общият – ухапване от инфектиран комар – са били отхвърлени от учените.
Малко по-късно тайландските власти потвърдиха първи два случая на микроцефалия у новородени, след като майките са били заразени с вируса Зика, съобщи Ройтерс. Това са първите подобни случаи в Югоизточна Азия, заявиха от Световната здравна организация. 
Микроцефалията (или недоразвит мозък) е увреждане на плода, което учените свързаха със зика, след разпространението на заразата в Бразилия и други страни в Латинска Америка. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна