Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генадий Гатилов: Право на България е да смени своя кандидат за генерален секретар на ООН

Кореспондентът на БНР Николай Кръстев с руския зам.министър на външните работи Генадий Гатилов
Снимка: Николай Кръстев


Руският външен министър Сергей Лавров е провел консултации с двамата български кандидати за поста генерален секретар на ООН. Статутът на Криталина Георгиева и Ирина Бокова за Русия е ясен, заяви пред БНР в Москва заместник-външният министър Генадий Гатилов.

Суверенно право на България е да смени своя кандидат за генерален секретар на ООН, каза Гатилов, който отговаря по въпросите за ООН в руското министерство на външните работи. Така той отговори на въпрос на кореспондента на БНР в Москва, свързан с издигането на новата българска кандидатура за генерален секретар на ООН в лицето на Кристалина Георгиева. Гатилов заяви, че Русия няма да пречи на никого от кандидатите, добавяйки, че и с Кристалина Георгиева, и с Ирина Бокова външният министър Сергей Лавров е провел разговори по време на Общото събание на ООН в Ню Йорк.

Ние всички изслушваме и никойго не отхвърляме, заяви дипломатично, но и доста дистанцирано руският заместник-външен министър. Според Генадий Гатилов в момента надпреварата влиза в финалния етап и това се вижда колкото повече се приближаваме към момента на истината, когато интересите на държавите и политическите  дебати около този въпрос се нажежават.  Той коментира пред БНР в руската столица, че е суверенно право на България да прави замяна на своята кандидатура за поста на генерален секретар на Световната организация.

В звуковия файл можете да чуете репортажа на Н.Кръстев за предаването "12+3".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна