Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ричард Гоуен: България проигра кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН

| обновено на 07.10.16 в 08:55
Снимка: БТА
Според Ричард Гоуен от американския Център за международно сътрудничество, България е проиграла кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН с късното й включване в надпреварата.

Ако Георгиева е влязла в битката по-рано, тя е имала сериозни шансове да я спечели, казва Ричард Гоуен пред "Хоризонт“. На въпрос дали Георгиева щеше да преодолее ветото на Русия, Гоуен отговаря:

От началото на кампанията беше много ясно, че Съединените щати и Обединеното кралство ще блокират Бокова. Това беше публична тайна. Не беше обаче 100 процента сигурно, че Русия и Китай ще направят същото с Георгиева. В различни моменти руснаците намекнаха, че при определени обстоятелства биха могли да приемат Георгиева, но след объркването през септември, те, като че ли втвърдиха линията си към нея.

Гоуен не смята, че Ирина Бокова би могла да стане заместник на новия генерален секретар, каквито твърдения се появиха:

Това е слух, който доста се обсъжда в Ню Йорк. Не знам какъв процент истина има в него, но Гутериш ще трябва да внимава, защото много дипломати от Африка, Азия и Латинска Америка ще се обидят, ако той си избере пак европеец за заместник. Това не е начинът, по който ООН традиционно работи. Обикновено високите постове се заемат от различни региони.

Цялото интервю с Ричард Гоуен можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна