Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличаването на таксите на КФН няма да се отрази върху цените на услугите на пенсионните и застрахователните компании

Снимка: Капитал

Увеличаването на таксите на Комисията за финансов надзор няма да се отрази върху цените на услугите на пенсионните и застрахователните компании. Все още няма точни разчети как Комисията ще увеличи таксите, събирани от подназорните си лица. Това ще стане, защото тя възнамерява да се откаже от държавната си субсидия. Председателите на асоциациите на пенсионните дружества Никола Абаджиев и на застрахователите Светла Несторова обаче увериха, че крайните клиенти няма да пострадат от промените. 

Освен че няма да получава пари от държавата, в бюджета на Комисията за финансов надзор няма да се включват и глобите. Това ще направи по-прецизна работата на небанковия регулатор, но: Това е със сигурност някаква форма на турбуленция за всички ни, заяви председателят на Асоциацията на застрахователите Светла Несторова. За цените на застраховките:
Нашето ценообразуване не зависи чак толкова много от това дали 10 000 евро повече или по-малко ще се плати в такса към Надзора. Нищо, което Комисията за финансов надзор би могла да направи от гледна точка на такси, не може да се сравнява с градушката в София преди две години или с войната по пътищата.

Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на пенсионните фондове, каза:
Таксите са събирани от осигурените лица в съображение със закона. Вие знаете, че те се намаляват постепенно във времето.

Увеличаването на таксите може да създаде проблем на борсовите играчи, допълни Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал:
Ние бихме искали в цялост да видим бюджета, ръста на таксите, за да подкрепим изцяло с една стъпка преминаването към самофинсиране. Може би е добре да не се отказва Комисията веднага от цялата бюджетна субсидия, а това да се направи по-плавно.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна