Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще правят конструктивна експертиза и технически паспорт на бл. 17 в софийския ж.к. "Сердика"

Снимка: Георги Корнейков


Да се изготвят конструктивна експертиза и технически паспорт на сградата - това е предписанието, което са получили собствениците на имоти в бл. 17 на ж.к. "Сердика" в столицата.

Снощи те бяха евакуирани за кратко и след извършения оглед , който е показал, че няма опасност, се върнаха в жилищата си. Арх. Влади Калинов - директор на Дирекция "Контрол по строителството" в Столичната община, обясни, че поводът за сигнала не е свързан с проблем в носещите стени на сградата:

Нещо, което да доведе пряко до това да вдигаме плочите, няма някаква строително-монтажна работа, която да се е случила и в резултат на нейните действия да са се получили тези спуквания. Надигането на плочите се е случило заради неизпълнение на технологичния процес на тези подови плочи, на теракот по пода. Те са сложени плътно опрени до стените и при всяко едно напрежение стените няма накъде да вървят и се вдигат на средата плочите. При огледа, който извършихме, аз забелязах пукнатини, които са разположени на различни места в тази сграда, днес с колегите от районната администрация ще възложим изготвянето на конструктивна експертиза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна