Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Кирил е на посещение във Великобритания

патриарх Кирил
Снимка: весник "Дневник"
Главата на руската православна църква патриарх Кирил е на посещение във Великобритания. Визитата се случва в момент, когато отношенията между Москва и Лондон са силно обтегнати заради конфликта в Сирия.

Патриарх Кирил започва 4-дневно посещение на Острова, по време на което ще се срещне с британската кралица и архиепископа на Кентърбъри. Това е първата визита на руски патриарх във Великобритания. От руската православна църква обявиха, че се надяват с посещението да се помогне за укрепване на взаимното доверие между Русия и Великобритания.

Кореспондентът на Би Би Си в Москва, Стив Розенберг, обаче изтъкна, че в момента "взаимното недоверие“ е отличителната черта в отношенията между двете държави. През седмицата външният министър Борис Джонсън призова за протести пред руското посолство в Лондон срещу бомбардировките в сирийския град Алепо, но Москва отхвърли обвиненията и на свой ред обвини министъра в "русофобска истерия“.

Патриарх Кирил е отявлен привърженик на президента Владимир Путин, като веднъж окачестви неговото управление като "Божие чудо“. С неговото посещение се отбелязват също 300 години от присъствието на руската православна църква във Великобритания


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна