Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорове в НС за подаването на данъчните декларации по електронен път

Снимка: БГНЕС

Всички данъчни декларации ще се подават по електронен път след 2018-а година. Това прие Народното събрание на първо четене с промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Годишна данъчна декларация ще трябва да подават и наследниците на починали хора, ако покойникът е получавал извънтрудови доходи. Всяко плащане над 5 000 лева да е по банков път, предвижда друга промяна. 

От БСП, Реформаторския блок и ДПС изразиха резерви по приетите текстове.

Георги Търновалийски от БСП припомни, че промените се внасят без нужния анализ за ефекта от тях. Според него промените увеличават административната тежест:
Колкото по-сложни стават правилата, толкова по-отдалечени от реалността са очакванията да имаме по-големи данъчни приходи.
Петър Чобанов от ДПС предложи да се направи работна група, която сериозно да обмисли промените:
И да видим кои от тях наистина допринасят за някакво развитие, кои от тях са просто желание на администрациите, които от години го преследват и сега е намерило израз в тези закони.
Мартин Димитров от реформаторите предупреди, че промените няма да бъдат в полза на обикновените хора:
Ако трябва да си купиш кола на село, и купувача, и продавача ще трябва да си направят банкова сметка, за да могат да направят сделката. Това е наивно лобиране в полза на банките. Идеята да могат да ти запечатат обекта, ако за даден момент твоят касов апарат няма връзка с данъчните, е крайно обезпокоителна.
Промените ще станат факт след гласуването им на второ четене.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна