Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия ще предаде на Белгия данните от средствата си за обективен контрол във връзка с ударите на самолета ѝ F-16 в Сирия преди дни

Снимка: wikipedia.org

На извънредния брифинг на официалния представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Коношенков обяви подробно информация за операцията на белгийският боен самолет F-16 в небето над Сирия.Тя ще бъде изпратена на белгийските власти както по дипломатически, така и по военен път, каза той, като допълни изявлението на Русия във връзка с нанесените от международната коалиция удари по населеното място Хасаджек в Сирия, че се основават изключително на данните от средствата за обективен контрол. 

Високопоставеният руски военен  каза, че те разполагат с високоефективни средства на ПВО позволяващи да се води денонощно наблюдение на въздушната обстановка практически над цялата територия на Сирия, като допълни, че освен тях и Дамаск има също пълен контрол на въздушното си пространство. През последната година Дамаск е успял да възстанови пълния си контрол върху въздушното пространство над Сирия. 

Затова е много странно, че това се забравя от страните от международната коалиция, планиращи своите операции над близкоизточната държава, коментира още генерал-майор Коношенков. 

Във вторник Центърът по примирието в Хмеймим обяви, че в момента на атаката срещу селището Хасаджек във въздуха са се намирали два самолета F-16 на белгийските военновъздушни сили. 

В резултат на ударите бяха унищожени две сгради и загинаха шест човека, а четирима бяха ранени. Министърът на отбраната на Белгия Стивън Вандерпут отрече тази информация и обяви, че Москва се опитва да всее раздор вътре в международната коалиция, като разпространява лъжлива информация.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна