Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Синодалната палата предстои среща, посветена на поклонническия туризъм

Днес в Синодалната палата в София ще се състои тристранна среща между зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева, гостуващият у нас Богородски епископ Антоний - викарий на Руския патриарх Кирил и Неврокопски митрополит Серафим, който отговаря за организирането на поклонническия туризъм в Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия.

Основна тема по време на тристранната среща ще бъде активизирането на поклонническия обмен между Русия и България, набелязване на конкретни мерки за улесняване на пътувания до светите места в България на вярващи православни християни от Руската православна църква и на българи по местата за поклонение, принадлежащи на Руската православна църква – Московска патриаршия. Богородски епископ Антоний е един от високопоставените представители на Руската църква, защото е ръководител на управлението на задграничните учреждения при Московската патриаршия и същевременно е ръководител на Поклонническия център към нея. Той ще бъде у нас на посещение от днес до понеделник по покана на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и с благословението на руския патриарх Кирил

Работната тема на визитата ще бъде свързана с организирането на поклонническите пътувания до България и от България на вярващи православни християни в рамките на договореното между Руската православна църква и Българската православна църква, както и оживлението на поклонническия поток на духовенство и православни християни от двете страни. През май 2014-а патриарх Неофит извърши официална мирна визита в Руската православна църква, където разговаря с нейния предстоятел - патриарх Кирил, и една от темите, засегнати по време на разговорите в Даниловския манастир, станаха пътуванията на православни християни от Руската православна църква до светините на Българската православна църква и по местата, свързани с подвизите на воините, сражавали се за освобождението на България от османското иго, и към светините на Руската православна църква. 

По-късно патриарх Неофит разговаря с министъра на туризма Николина Ангелкова за възможностите за популяризиране на православните ни храмове и манастири и включването на тези обекти в туристически пакети и за разработване на маршрути за православни поклонници с предвидено участие в богослуженията. По време на тази среща бяха набелязани и конкретни мерки за развитието на поклонническия туризъм у нас.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна