Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат 12 законопроекта за промени в Изборния кодекс

| обновено на 21.10.16 в 10:07
Снимка: Дневник

Парламентът започна заседанието си с половин час по-късно, защото за пореден път трудно събра необходимия кворум. Обсъждат се 12 законопроекта за промяна в Изборния кодекс. Промените ще бъдат направени по време на провеждащата се предизборна кампания.

Въпреки предупрежденията депутатите все пак стигат до ремонт на основния изборен закон. От РБ намекнаха, че се търси лесна победа на кандидата на ГЕРБ още на първия тур и заради задължителното гласуване. Предложенията обаче трябва да улеснят и правото на глас на близо 34-те хиляди сънародници в чужбина.

От 12-те законопроекта ресорната правна комисия одобри три, предложени от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Лимитът от 35 секции, в които може да се гласува в чужбина, ще важи за държави извън Европейския съюз. При президентски и кметски избори гласовете "не подкрепям никого" ще се зачитат при определяне на избирателната активност и на резултатите. Създава се възможност ЦИК да разреши в една избирателна секция да се гласува в повече от една изборни урни.

Очаква се още днес депутатите да изготвят и общия законопроект, за да може промените да са факт още следващата седмица.

Същевременно стана ясно, че депутатът Станислав Иванов напуска парламентарната група на Реформаторския блок и става независим. Според информация на „Хоризонт“, напускането му е по лични причини, заради поети и неизпълнени ангажименти на Реформаторския блок към хората, които са ги подкрепили.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени