Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли проблеми със съставите на СИК в чужбина и промените в ИК

Говорителят на ЦИК Александър Андреев
Снимка: БГНЕС

Проведените в четвъртък консултации протекоха нормално и се постигна съгласие между политическите сили, които участваха в тях. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Александър Андреев, говорител на ЦИК:

Даде се срок, в който политическите партии трябва да представят предложения, за да могат да бъдат попълнени съставите на секционните избирателни комисии и този срок е до 23 октомври. Имало е такива случаи, в които до деня на изборите не са попълнени съставите на секционните избирателни комисии. Аз мисля, че Изборният кодекс дава и допълнителни възможности, а и самите общности на българите в отделните страни трябва да направят предложения чрез Министерството на външните работи, за да може да бъдат попълнени съставите там, където няма достатъчен брой, а в случаите, в които няма такива предложения, ще следва да бъдат попълнени от предложения от Министерство на външните работи, за да може изборният ден да протече нормално.

В четвъртък ЦИК реши да увеличи броя на избирателните секции на някои места в чужбина. Така общият брой става 307 в 71 държави.

Цялото интервю с Александър Андреев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени