Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргрете II Датска: Не е природен закон да ставаш датчанин, щом живееш в Дания

Пребиваването в Дания не е достатъчно, за да направи от човека датчанин, пише датската кралица Маргрете II в новата си книга "Най-дълбоките корени". Изданието трябва да се появи в книжарниците в четвъртък, но откъси от него бяха публикувани в неделния брой на вестник "Берлингске", предаде ДПА. 
Не е природен закон да ставаш датчанин, щом живееш в Дания, твърди монархът. Тя приканва сънародниците си да говорят за ценностите, върху които е създадена държавата, и да не се боят да определят стандарти за онези, които желаят да се присъединят към датското общество. Трябва да работим върху това и понякога трябва да подпираме вратата със стол и да казваме: "Ей, това не е позволено!", пише кралицата. 
Дания бе сред най-желаните дестинации по време на бежанската криза в Европа, което накара страната да въведе граничен контрол. Властите изискват от кандидатите за влизане в страната да предадат своите ценности като компенсация за бъдещите грижи, които ще бъдат полагани за тях от държавата, припомня ДПА.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна