Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УНИЦЕФ и активисти обвиняват Русия и Сирия за атаката в Идлиб

| обновено на 27.10.16 в 18:48
Алепо, Сирия
Снимка: БТА

УНИЦЕФ и сирийски активисти обвиниха Русия и Сирия за вчерашната атака в сирийската провинция Идлиб, при която са загинали над 35 цивилни, включително 22 деца. Москва отрече обвиненията и настоя за международно разследване на трагедията.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права руски или сирийски военни самолети са извършили шест атаки в село Хас, в сирийската провинция Идлиб. Сред поразените мишени е бил училищен комплекс. Ракета ударила входа на училището, докато децата и учителите им се опитвали да се приберат по домовете си. При атаката са унищожени и домове на местни жители.

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк определи инцидента като трагедия и подчерта, че ако атаките са били умишлени, значи е било извършено военно престъпление.

Русия обаче обяви, че нейни самолети не са извършили въздушните удари в провинция Идлиб.

Това е страшна трагедия и в разследването й трябва да се включат незабавно всички международни институции. Руската федерация няма нищо общо с тази ужасна трагедия, с тази атака, коментира говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Междувременно ООН обяви, че за по-малко от месец в източната част на сирийския град Алепо са загинали 400 души, а 2 000 са били ранени. Бомбардировките в Алепо този месец са били най-интензивните от началото на конфликта в Сирия през 2011 г., отчита организацията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна