Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Цветанов: Да се погрижим за кестеновите дървета

Отстраняването на шумата далече от дърветата ги предпазва от вредители

Снимка: БГНЕС

На 30 октомври, неделя, в 13 часа пред църквата в квартал "Яворов" в София се събират доброволци, обединени от инициативата "Да помогнем на кестените". Те ще почистят 150-те кестенови дървета в квартала, за да предотвратят пораженията от специфичен вредител, чиито какавиди обитават листата. Това не е първата акция по спасяването на кестените и нейните организатори призоваха и хората в други квартали да се погрижат за кестеновите дървета в тях. 

Има паразит, който унищожава листата на дърветата през лятото, а през есента какавидите му остават в тях. Събирането и отстраняването на шумата далеч от дървото редуцира поколението на вредителя и пораженията през следващата година са по-малки, обясни за "Хоризонт" Веселин Цветанов:

Откакто се грижим за тези 150 дървета, тяхното състояние се е подобрило.

Много е важно листата да не остават около дърветата, поясни той. Листата могат да се събират в чували, а съответната община при известяване за акцията да ги извозва и оползотворява като зелен отпадък.

Веселин Цветанов каза още, че сега е най-благодатният период да се погрижим за кестените, защото когато шумата се намокри от дъждовете и снеговете, нейното прибиране и транспортиране става по-трудно.

Кестените боледуват от години, като болестта обхваща все повече дървета.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна