Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Москва се проведе среща на външните министри на Русия, Сирия и Иран

Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е решена да унищожи терористите в Сирия, обяви външният министър на страната Сергей Лавров, който днес в Москва бе домакин на двамата си колеги от Сирия и Иран Уалед Муалем и Джават Зариф.Това е първата по рода си подобна среща между първите дипломати на Москва, Дамаск и Техеран. 

Лавров бе категоричен че Русия е решена докрай да спечели битката с тероризма в Сирия, казвайки: 

Ако нашите западни партньори се занимават само на думи с борбата против тероризма, то ние все пак сме изпълнени със сериозна решимост да стигнем докрай по този път.

Това стана ясно по време на общата пресконференция на тримата министри на външните работи. Лавров добави че руската военна авиация вече 10 дни не нанася удари по цели в северния сирийски град Алепо, допълвайки че този период е бил напълно достатъчен за разграничаването кои формирования са умерена опозиция и кои са близки до терористите от „Джебхат ан-Нусра“ и ИДИЛ, въпреки че, както той допълни този въпрос, в не по малка степен стои и за други райони на Сирия. 

В същото време външният министър на Сирия Уалед Муалем съобщи, че по време на срещата в Москва е почувствал желанието на Русия и Иран, които са отдавнашни партньори на режима на Башар Асад в Дамаск, да засилват икономическата си помощ за близкоизточната страна. Лавров обвини, че виновни за икономическите трудности на Сирия са и държавите, които са въвели едностранни санкции спрямо Дамаск. 

По време на срещата стана ясно, че Москва и Техеран подкрепят действията на Дамаск в областта на разширяването на сътрудничеството с ООН и осигуряването на хуманитарните въпроси.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна