Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийските бунтовници започнаха офанзива за пробиване на обсадата на Алепо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бунтовниците в Сирия започнаха офанзива с цел да пробият блокадата на силите на режима над Алепо. Засега в офанзивата участват бунтовници извън пределите на Алепо, но скоро се очаква да се включат и тези, контролиращи източните части на града. По данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права бунтовниците са изстреляли стотици ракети към западните квартали на града, при което са загинали най-малко 115 цивилни. Има информация и за нападения срещу военното летище Ал-Найраб и базата Хмеймим, която използват руските самолети. 

Групировката начело на офанзивата е свързната с Ал-Кайда "Джабхат фатах аш-шам". Именно нея американските военни се опитаха да отделят от опозицията, която подкрепят в Сирия. 
В съседен Ирак джихадистите от "Ислямска държава" са отвлекли десетки хиляди мъже, жени и деца от околностите на Мосул и ги използват като живи щитове в града, към който настъпват иракските правителствени войски. Това съобщи говорителката на Върховния комисариат на ООН за правата на човека Равина Шамдасани
Най-малко 230 души са били избити от групировката близо до Мосул, включително 190 бивши членове на иракските служби за сигурност. Американският генерал Матю Айлър съобщи, че иракските сили са си върнали 40 села в околностите на Мосул. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна