Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Брюксел ЕС и Канада най-после подписаха СЕТА

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След дълги и напрегнати преговори Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада беше подписано на среща на върха в Брюксел. Обещани бяха милиони нови работни места и запазване на високите социални и екологични стандарти в Европа. Сред подписаните текстове бяха и гаранции от Канада, че ще премахне визите за български граждани до края на следващата година.  Председателите на Съвета Доналд Туск и на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер от името на 28-те европейски правителства сложиха подписите си заедно с канадския премиер под текста на всеобхватното икономическо и търговско споразумение. Те подписаха договор за стратегическо партньорство с Канада, а нейният лидер Джъстин Трюдо заяви:
Наистина планирахме да подпишем това споразумение преди 3 дни, но го правим днес. Това няма особено значение на фона на огромния положителен ефект върху икономиките ни през следващите десетилетия. Покрай сложните отношения между федералното правителство на Белгия и регионалното на Валония научихме повече за това как функционира Европейския съюз, но той функционира, щом днес сме тук и що празнуваме хубаво нещо за Европа и за Канада.
Председателят на Еврокомисията Юнкер остро критикува лидерите на белгийския регион Валония, които до последно искаха повече гаранции в текста и забавиха Срещата на върха:Да престанат да говорят, че Комисията е заплашвала с пагубни последици правителството и парламента на Валония. Никога от устата на нашите преговарящи не е излизала думата "ултиматум", каза Юнкер.
Признаваме колко е важно безвизовото пътуване за всички граждани между Канади Европейския съюз", пише още в съвместното изявление от срещата. Приветствам решението на Канада да премахне визовите изисквания за всички български и румънски граждани до края на 2017-та година, каза Доналд Туск. 
В декларация към подписаното споразумение България си запазва правото да не ратифицира сета, докато безвизовото пътуване не стане факт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени