Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канада отменя визите за българи и румънци от 1 декември 2017 г.

| обновено на 01.11.16 в 19:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канадското правителство обяви официално намерението си да отмени всички визови ограничения за българи и румънци от 1 декември 2017 г. Новината не среща широк отзвук в канадските медии, които по-скоро поставят акцент върху решението на правителството да определи квотата за прием на 300 хиляди имигранти в Канада като базова и през следващата година.

Канадският министър на имиграцията Джон Маккалъм обяви официално решението на правителството за премахване на визите за българи и румънци, което бе обвързано от страна на България и Румъния със съгласието им да подпишат споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС.

Отмяната на визовите ограничения за Румъния и България ще означава безвизово пътуване до Канада на всички граждани на страни-членки на ЕС. Всички ние ще спечелим от ръста на пътуванията и търговията, който ще последва, подчерта Маккалъм в официална декларация.

До пълната отмяна на визовите ограничения на 1 декември 2017 от 1 май догодина предстои частична отмяна на визите за български и румънски граждани, които са имали временна виза за престой през последните 10 години или имат валидна неимигрантска виза за САЩ.

След отмяната на визите за България и Румъния Канада си запазва правото да ги въведе отново, ако се наблюдава значително увеличение на тенденцията към небалансирана имиграция.

Канадските медии само щриховат новината, поставяйки по-голям акцент върху препоръките на федералния Консултативен съвет за икономически растеж за увеличаване на имиграцията в Канада с 50 на сто през следващите 5 години. Въпреки препоръките до края на тази година Канада ще приеме 300 хиляди имигранти, като тази цифра ще се запази и през 2017 година. 

Определихме досега временната цифра от 300 хиляди души за постоянна, което полага основните за бъдещо увеличение на броя на имигрантите. Вярвам, че по-голям брой имигранти в Канада е добра политика поради демографски съображения … и днес положихме основите за това бъдеще, посочи министър Маккалъм.

За сравнение – в периода 2011-2015 г. броят на одобрените имигранти годишно в страната е средно 260 хиляди души.

Новите препоръки са за увеличаване на броя на имигрантите до 450 хиляди души годишно в рамките на 5-годишен период за справяне със застаряващото население на страната. Тази цифра би била възможна в по-далечно бъдеще, коментира министър Маккалъм.

Мнозинството от одобрените имигранти в страната са т.нар. "икономически имигранти" – квалифицирани работници, предприемачи, инвеститори и обучен персонал с опит в грижата за деца, болни и възрастни хора.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени