Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Кипър не са обсъждали въпроса за откриването на руска база в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските военновъздушна и военноморска бази в Сирия, намиращи се в Хмеймим и в южната част на страната, Тартус, са напълно достатъчни на Москва в действията ѝ против ИДИЛ. Това обяви външният министър Сергей Лавров. Географската позиция на двете руски бази е много благоприятна и осигурява необходимите параметри за провеждането на антитерористичната операция в близкоизточната държава.             

Лавров обаче съобщи, че руски военни кораби ползват периодично кипърски пристанища, без да получават каквито и да е специални услуги, както е прието в международните правни документи. Не мога да си спомня дали въобще тази тема е била обсъждана между Русия и Република Кипър, коментира още той. Руско-кипърските отношения, според него, не са подвластни на политическата конюнктура.

Лавров не пропусна да отбележи, че след близо двуседмичната хуманитарна пауза все още западните партньори на Русия не са направили необходимото разделение между умерената опозиция и радикалните ислямистки групировки в Сирия.     

Посещението на кипърския министър на външните работи Йоанис Касулидис в Москва, е част от консултациите, които Никозия извършва, преди да поеме председателството на комитета на министрите на Съвета на Европа. Според Русия е важно Съветът на Европа да се въздържа от използването на двойни стандарти и да се придържа към изпълнението на Минските договорености по отношение на Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна