Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предварителното гласуване в САЩ бележи скок

Хилари Клинтън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По-малко от седмица преди президентските избори в Съединените щати предварителното гласуване отбелязва скок в сравнение с предишния вот за президент. Според анализ на Ен Би Си Нюз над 26 милиона американци вече са подали гласа си. От телевизията коментират, че това е два пъти повече в сравнение със същия период през 2012-а. Междувременно проучванията на общественото мнение дават противоречиви данни, като някои агенции посочват поне пет пункта преднина за Хилари Клинтън, а други определят Доналд Тръмп като лидер.

Във вторник в Пенсилвания Доналд Тръмп атакува здравната реформа на президента Барак Обама. Той говори за покачването на вноските за здравно осигуряване и обеща, че ако бъде избран, ще работи с Конгреса за отмяна на една от ключовите реформи на Обама.

От своя страна щабът на Хилари Клинтън заложи на посланието, че кампанията на демократа не е в криза, въпреки продължаващото разследване на имейлите ѝ. В период от 72 часа от оповестяването на наличието на нови мейли, които биха могли да са от значение за разследването за използването на частен сървър от времето ѝ на държавен секретар, симпатизанти са дарили общо 11,3 милиона долара онлайн.

В последната отсечка в изключително интензивната си програма двамата кандидата залагат на срещи с избиратели от щати, в които върви предварително гласуване и такива, които са важни за спечелване на Белия дом. В последните няколко дни Тръмп и Клинтън заложиха предимно на Флорида, Айова, Охайо и Северна Каролина. Из страната за тях се застъпват и т.нар. "сурогати" – видни имена, призоваващи избирателите да ги подкрепят. От името на Хилъри Клинтън обиколки правят президентът Барак Обама, бившият президент Бил Клинтън, както и Бърни Сандърс, който планира да посети 12 щата в оставащата по-малко от седмица. Сред познатите застъпници за Тръмп, освен семейството му, е бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани.

В разгара на президентската кампания в САЩ министърът на правосъдието Лорета Линч и директорът на ФБР Джеймс Коми се договориха да ускорят процеса по разследване на имейлите на Хилари Клинтън от времето, когато тя бе държавен секретар. Агенти проучват с помощта на специални програми електронните писма в ноутбука на бивш конгресмен, който е съпруг на сътрудничка на Клинтън. Целта е да се изясни дали в писмата е имало поверителна информация.        

Щатският долар поевтиня, а акциите на фондовите пазари в Азия паднаха след съобщението, че кандидатът на републиканците Доналд Тръмп стопява преднината на демократа Хилари Клинтън. Според резултатите от най-новите анкети, обобщени от Би Би Си, Клинтън е все още начело с 48 на сто срещу 46 на сто за Тръмп.
Точно седмица преди вота милиардерът съсредоточи атаките си върху нарастващата цена на здравното осигуряване за бедните семейства, въведено от администрацията на президента Обама. Клинтън отвърна с нападки срещу Тръмп заради отношението му към жените. От щаба на демократите поискаха от ФБР обяснение защо е оповестило, че продължава да разследва бившия държавен секретар заради случая със служебните имейли, а мълчи за съмнителните връзки на Тръмп и негови сътрудници с Русия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна