Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва обяви нова хуманитарна пауза в Алепо за петък

Снимка: БГНЕС

Руската армия обяви, че ще се въздържа от въздушни удари над сирийския град Алепо до петък вечерта. Хуманитарната пауза ще е в сила за период от десет часа.

Решението е съгласувано със сирийските власти в Дамаск, обяви началникът на генералния щаб Валерий Герасимов. Решението е взето от президента Владимир Путин, за да бъдат избeгнати безсмислени жертви, подчерта той. 

Всички хуманитарни коридори, подготвени по-рано в Алепо от руския Център за помирение, ще продължат да действат. Отворени са общо 8 хуманитарни коридора: шест за излизане на мирни жители от града и два, през които могат да го напуснат въоръжени бунтовници. Руската и сирийската авиация вече от над две седмици не нанасят удари в района на Алепо. 

Обявената хуманитарна пауза съвпада по време и с посещението на началника на генералния щаб на турската армия генерал Хулус Акар. Герасимов и Акар обсъдиха взаимодействието на въоръжените им сили в Алепо. 

Представител на Кремъл предупреди, че срокът няма да може да бъде удължен допълнително, ако бунтовниците на прекратят атаките по кварталите, контролирани от сирийското правителство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени