Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържани са двамата съпредседатели на прокюрдската Демократичната партия на народите

12 депутати от прокюрдска партия бяха арестувани в Турция

Представител на Демократичната партия на народите обвини турското правителство, че чрез арестите на депутати от опозицията тласка страната към гражданска война

| обновено на 04.11.16 в 18:54
Селяхатин Демирташ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Терористичан атентат в населения предимно с кюрди град Диарбекир отне живота на най-малко 8 души, включително двама полица. Над 100 души бяха ранени. Атаката е била извършена с кола, пълна с експлозиви, задействани дистанционно. Смята се, че Кюрдската работническа партия (ПКК), която е забранена за тероризъм и води въоръжен бунт срещу турската държава, е извършител на атентата.

Атентатът стана малко, след като турски съд постанови да бъдат задържани под стража лидерите на опозиционната прокюрдска Демократична партия на народите Селяхатин Демирташ и Фиген Юксекдаг в рамките на разследване за пропаганда на тероризъм. Последваха задържания и на други кюрдски депутати, чийто имунитет беше отнет преди време.

Всичко това повиши изключително напрежението в района на Югоизточен Анадол. ПКК призова чрез отговорен предсдтавител кюрдите да се надигнат срещу правителството заради задържането на кюрдските политици.

Властите забраниха достъпа до Туитър и Фейсбук, а турската лира падна до рекордно ниски нива от 3,15 турски лири за един щатски долар.

В същото време ЕС и международни институции протестираха срещу задържането на кюрдските депутати. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обвини Анкара в ескалиране на напрежение в страната и че отдалечава Турция от ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна