Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Колев: Евентуални опити за блокиране на сайтове няма да повлияят на изборите

Евентуални опити за блокиране на сайтове няма да повлияят на изборите, увери началникът на отдел "Трансгранична престъпност" в ГДБОП Явор КолевВ интервю за "Хоризонт" Колев посочи, че след предишните избори, когато няколко сайта на държавни институции у нас бяха блокирани от хакери, са взети мерки това да не се случва:

Едва ли ще се стига до такива атаки, които имахме при предишните парламентарни избори. А също така искам категорично да заявя, че кибератаките не се отразяват по никакъв начин върху процеса на изборите, върху провеждането на изборите и резултатите от тях – те имат повече имиджов характер. Те целят да злепоставят определени институции, да създадат грешно впечатление у публиката, че тези институции са слаби и не могат да защитават своите сайтове, своите мрежи,  което не е така.

Експертите от ГДБОП обясняват,  че авторът на атаката се открива изключително трудно, тъй като това става през заразени компютри по целия свят.

Тези кибератаки се осъществяват от така наречените "БОП-НЕТ мрежи", които са компютърни системи, разположени на територията на целия свят – компютърни системи, които са компрометирани и са станали подвластни на тези, които осъществяват атаката, обясни Явор Колев. Той припомни, че редица институции имат отговорността по осигуряване на киберсигурността на мрежите и сайтовете на държавната администрация, а ГДБОП отговаря за киберпрестъпленията, събира данни за кибератаки и докладва материалите на прокуратурата.

Всяко устройство с характеристиките на компютърно устройство може да бъде заразено, допълни Явор Колев в отговор на въпрос за уязвимостта на смартфоните откъм източване на лични данни. Най-популярните използвани модели телефони, например тези с операционна система като Android, могат да бъдат заразени със специално програмиран зловреден код, обясни експертът. Интернет банкирането през мобилните телефони е сред потенциалните за организираната престъпност сфери за онлайн престъпления, стана ясно от думите на Колев.

В момента педофилите са насочили вниманието си към най-популярната социална мрежа и "ловуват" деца във facebook, предупреди още Явор Колев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна