Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвят Фестивал на качамака на реставрираната воденица в Кирково

Снимка: архив

Реставрирана воденица в община Кирково е на път да се превърне в център на нетрадиционна проява - Фестивал на качамака, който да представи това родопско ястие. За да стане фестивалът автентичен, в района се чакат първите дъждове.

Воденицата е в село Шумнатица. Построена е от първите заселници в района и е била основното място за мелене на жито.

Доскоро воденицата беше запустяла и заплашена от срутване. Сега е реставрирана с пари от общината в Кирково, каза кметът Шинаси Сюлейман:

Очакваме и първите дъждове, за да направим тогава и откриването на вече ремонтираната, изцяло готова, възобновена воденица. До воденицата има един римски мост, който също беше възстановен.

Воденицата вече е част от туристическите маршрути. За нея знаят дори руснаци и англичани. Научили са от сайтове, където, заселили се в района чужденци, публикуват снимки. Очаква се Фестивалът на качамака до доведе още почитатели на традиционното родопско ястие.

Ще бъде в студените дни на зимата, тогава е добре да се яде. Даже във вид на шега се казва „качамак с родопски компот“, което е с говеждо месо. Идеята е на място да се мели царевично брашно и на всеки турист да се подари малко от тази току-що смляна царевица., обясни кметът.

Общината в Кирково ще назначи мелничар, а използването на воденицата ще е безплатно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени