Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисерка Григорова: Целта е новото ливанско правителство да се задържи поне шест месеца

Мишел Аун (вляво) и Саад Харири (вдясно)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ще успее ли новият ливански премиер Саад Харири да сформира правителство, балансирайки между интересите на християни, сунити и шиити след като през седмицата политическият ветеран генерал Мишел Аун, който е християнин маронит, бе избран за нов държавен глава на Ливан. Аун възложи на влиятелния лидер на сунитската общност в страната Саад Харири съставянето на новия кабинет. Харири е син на убития при атентат бивш ливански премиер Рафик Харири. Преди време Саад Харири огласи подкрепата си за избора на генерал Аун и сега той му връща политическия жест на подкрепа.

Президентският пост в Ливан беше вакантен 29 месеца, а повече от 40 бяха неуспешните опити на парламента да събере кворум за избора. Генерал Аун не можеше да получи кворум за кандидатурата си, защото голяма част от християните и повечето сунити бяха срещу неговата кандидатура. Седмица преди последното свикване на парламента Харири и Аун сключиха сделка, обясни дългогодишният кореспондент на БНР за Близкия Изток Бисерка Григорова. В предаването "Събота 150" тя уточни, че споразумението Харири-Аун е станало възможно и заради намалялото влияние на Саудитска Арабия в Ливан и превръщането на Ливан в периферия на нейните интереси.

В започналите консултации отсъстват шиитите, те единствени досега измежду всички парламентарни фракции не са декларирали подкрепата си за издигането на Саад Харири, подчерта журналистът:

В момента започва извиване на ръце на Саад Харири, защото той трябва да се съобразява с много неща. Очертава се опозиция вътре в правителството.

Борбата в Ливан в момента е шиитите да направят едно преразпределение, да упражнят натиск за преразпределение, което няма да е в полза на християните в Ливан – единствената държава в Близкия Изток, която има начело християнин-президент.

Саад Харири има горчив политически опит с подкрепата на шиитите и точно такава опасност се очертава в момента. Ако шиитите имат една трета министерско присъствие в кабинета, те биха могли във всеки един момент да го бламират, подавайки оставки, защото конституцията на Ливан разписва това.  

Задачата на всички в момента е това правителство да се задържи до средата на идната година, за когато са насрочени следващите парламентарни избори в страната, подчерта Бисерка Григорова. Вече се очертава по-широк състав на кабинета от първоначално предвиждания по-компактен формат,  допълни тя.

Целия анализ за ситуацията в Ливан можете да проследите в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна