Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между 10 и 15 хиляди души ще упражнят правото си на глас в Бурса

Девет са изборните секции, в които могат да гласуват около 50-те хиляди имащи право на глас там

| обновено на 06.11.16 в 12:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният ни консул в Истанбул Ангел Ангелов съобщи пред БНР, че към десет часа българско време в Истанбул са гласували 1165 души, а в Бурса, където е най голямата изселническа общност - 1430. Желаещите да участват в референдума са около една трета от гласуващите за президент на България. Заради извънредното положение в Турция полицейнската охрана около избирателните секции е видима. Униформени проверяват с ръчни скенери желаещите да упражнят правото си на глас.

Според професор д-р Юксел Йозкан, председател на Федерацията на изселниците от балканските страни "Балгьоч", независимо от драстичното намаляване на броя на секциите в сравнение с парламентарните избори през 2014 година, между 10 хиляди и 15 хиляди души ще упражнят правото си на глас в Бурса. Общността на българските турци в 3-милионния град наброява около 150 хиляди души, от които близо 50 хиляди имат право да гласуват за български президент. На парламентарните избори преди две години 22 хиляди са упражнили правото си на глас. Тогава обаче секциите в града и околностите му са били 42, докато сега са девет.  Гласуването на изборите за български президент и националния референдум на територията на Турция започнаха в седем часа местно време, шест часа българско. В секцията, която е разположена в консулската ни канцелария в Бурса, първият избирател влезе секунди след отварянето. Попълването на декларация, че е пълнолетен, че не е осъждан и че няма да гласува на друго място, маркирането на бюлетините за изборите и за референдума и пускането им в урните му отне 19 минути.

Недоволство от изискването в секциите в Турция за изборите за български президент да се говори само на български език изрази председателят на федерацията на изселниците от балканските държави "Балгьоч" Юксел Йозкан пред пратениците на българските медии. Причина за това стана забележка към сина му от член на секционната избирателна комисия в консулската ни канцелария в Бурса.

Милиони български граждани живеят извън България, извън родината си по различни причини - по политически причини, по икономически причини, но важното е, че тези хора са граждани на България и днеска идват да гласуват, за да осъществят гражданския си дълг. Синът ми е роден тук, не знае български, знае английски. Вие бяхте свидетели какво стана, като гласуваше синът ми. Това не е приятно. Аз осъждам такива отношения, това е нетолерантно, каза Юзкан и допълни, че "Балгьоч" ще продължат да помагат за провеждането на изборите.

Федерацията "Балгьоч" помага чрез свои доброволци за гладкото протичане на изборите тук. Те попълват декларациите на избирателите, които не са се регистрирали предварително за участие. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна