Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цунами достигна бреговете на Нова Зеландия след силното земетресение в района

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цунами порази бреговете на Южния остров на Нова Зеландия, след като по-рано в района беше регистрирано силно земетресение. Местните власти обявиха, че тепърва може да се очакват още вълни цунами, като първата може да не се окаже най-голямата. Жителите на Южния остров бяха предупредени да се изтеглят от крайбрежните райони.

Според американския геологически и топографски институт трусът е бил с магнитуд от 7,8 и с епицентър на около 91 километра от Крайстчърч, който е най-големият град на Южния остров. Според новозеландската геологическа служба обаче земетресението е било от 7,5-а степен по Рихтер.

Професор Дейвид Ротъри, който се е намирал в Крайстчърч по време на земетресението, обясни, че то е продължило около минута и е имало последващи слаби трусове.

Винаги има последващи трусове след земетресение и с течение на времето те стават все по-слаби. Самият аз усетих два в първите 15 минути след това земетресение, уточни геологът Дейвид Ротъри за Би Би Си.

Нова Зеландия се намира в Тихоокеанския огнен пръстен - регион с чести земетресения и вулканични изригвания. Крайстчърч все още се възстановява от силното земетресение от 2011 г., при което загинаха 185 души, а центърът на града беше унищожен, припомня Би Би Си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна