Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В четвъртък НС ще разгледа Бюджет 2017, въпреки оставката на кабинета

Днес ресорните комисии приеха на първо четене финансовата рамка за следващата година, както и проектобюджета на НЗОК

| обновено на 15.11.16 в 16:02
Снимка: БГНЕС

Бюджетът за догодина ще бъде разгледан в четвъртък в парламента въпреки оставката на правителството.
Двама министри от кабинета в оставка - на икономиката Божидар Лукарски и на туризма Николина Ангелкова, защитиха финансовата рамка пред икономическата комисия в парламента.
По-добре бюджетът за догодина да се гласува, въпреки че ще се изпълнява от ново правителство, категорична е Николина Ангелкова. Според нея политическите фактори могат да окажат влияние върху туристическия сезон, въпреки че подготовката за лято 2017 вече е започнала: 
Със сигурност ще има сътресения. Надявам се те да бъдат с минимална скала и да не се отразят толкова много. Успехът, който постигнахме това лято, да се отрази и за следващото лято, дори и не с този обем.

Икономическият министър Божидар Лукарски, който е от квотата на Реформаторския блок, призна, че се опасява, че в пленарната зала депутатите могат да отхвърлят бюджета. Затова се обърна към тях с думите: Като искат да променят в движение бюджет, който в някакъв етап са подкрепяли, би следвало да го направят като спечелят парламентарни избори и сформират правителство.

Най-сериозните притеснения на бизнеса са, че без бюджет разходите в държавната хазна ще бъдат ограничени, което ще забави плащанията по обществените поръчки.

Днес парламентарната здравна комисия прие на първо четене проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса. Според министъра на здравеопазването в оставка Петър Москов в документа е предвидено увеличение в размер на 247 милиона лева. 
Министърът на здравеопазването защити бюджета с новите политики в него, като по-доброто лечение в доболничната помощ: 
От началото на действието на това мнозинство и на това правителство финансирането на доболничната помощ, което винаги някакси е било приоритет на тази държава, е реален приоритет и е увеличено с повече от 20 процента. Всяко едно от новите неща, които и Касата, и държавата въведе като възможности за българските граждани, цялата апаратура за лъчелечение, цялото модерно медикаментозно лечение, включително безинтерфероновото лечение за хепатит. Всичко това е гарантирано като възможност за финансиране.

БСП няма да подкрепи бюджета на Касата, а ДПС не го намериха за балансиран, без да уточняват как ще гласуват. От Реформаторския блок ще подкрепят документа. 

Българският лекарски съюз поиска повече средства в извънболничната помощ - и за болници, и за лекарства, като отново настояха да отпаднат лимитите за болниците, както и възможността лечебно заведение да бъде наказвано за тежко нарушение, докато тече съдебното обжалване.
Днес стана ясно още, че социалистите вероятно ще предложат отпадане на системата за пръстовия идентификатор в болниците.

Депутатите от парламентарната комисия по отбрана също приеха финансовата рамка за 2017 г. със съмнение, че милиард и 600 милиона лева ще са достатъчни за модернизацията и попълването на армията. 

БСП и ДПС не подкрепиха бюджета в комисията. Янко Янков от ДПС каза, че Министерството на отбраната трябва да има повече пари: 
Ние се надяваме, че това, което имате, поне ще бъде използвано максимално ефективно.

От БСП пък не видяха гаранции, че проектите за изтребители и кораби изобщо ще бъдат осъществени. Ангел Найденов отбеляза: 
Тези около 400 милиона лева -  те са средства, които са хипотеза. Ние на практика нямаме увеличение на средствата.

Михо Михов
от АБВ предупреди, че ако не бъдат стартирани тези проекти до април, могат и да бъдат компрометирани: 
Тези проекти ще бъдат компрометирани в следващия бюджет, ако действително не се стартира до април при тежката политическа ситуация.

Самият военен министър Николай Ненчев обясни, че тези проекти трябва да бъдат реализирани без значение кое е следващото правителство: 
Би било безумие (да не се реализират - бел. ред.). Тогава ние свършихме една работа, осигурихме едни пари, а вие ме питате дали някой ще продължи. Това би било национално предателство.

Министерството на отбраната също отчете и голям проблем с некомплекта на армията -  има 5 500 незаети длъжности. Затова министерството поиска 11 милиона поне за попълване на състава с 500 души. И догодина увеличението в бюджета, което е около 78 милиона лева, ще отиде за социални плащания, а не за модернизация.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна