Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДБГ няма да участва при сформирането на ново правителство

Снимка: БГНЕС

Движение България на гражданите няма да участва при сформирането на ново правителство, било то служебно или експертно. Това  заяви председателят на партията и министър в оставка Меглена Кунева на провеждащия се в столицата Национален съвет на движението.

По време на утрешния Изпълнителен съвет на Реформаторския блок консултациите ще продължат. Според Меглена Кунева, Реформаторският блок няма никакво намерение да участва в каквото и да е правителство оттук нататък в рамките на 43-то Народно събрание:
Ако ГЕРБ подкрепят такова правителство, тогава може да се мисли за съставянето на подобно в рамките на този парламент, колкото и невероятно на нас това да ни се струва.

Реформаторите ще предложат на Председателския съвет на парламента да се намали ваканцията на депутатите по Коледа, за да се приемат на второ четене важните закони за бюджета, антикорупцията и антитерористичния закон. 
Движение "България на гражданите" не подкрепя идеята за въвеждане на чист мажоритарен вот:
То е популистко. Има някакъв конформизъм в него. Изглежда като чели то изчиства партиите.Това не е вярно. Ние можем да се окажем като украинския парламент.

По темата за субсидиите на партиите предложението е да има спадаща скала на партийната подкрепа. Дискусия трябва да има и за идеята депутатите да бъдат намалени до 120, но това да стане след задължително преброяване на населението. Абсолютно е безотговорно да се мисли, че до пролетта избирателната система ще може да бъде променена толкова радикално, предупреждават от ДБГ и заявиха, че ще работят за нормалното функциониране на Реформаторския блок и обединение, като е възможно да има съюзен конгрес в средата на месец януари догодина.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна