Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 50 заповеди за защита от домашно насилие е издал Районният съд в Стара Загора

Над 50 заповеди за защита от домашно насилие е издал Районният съд в Стара Загора от началото на годината, 28 са досъдебните производства, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР Николай Кирков
60 полицаи от страната преминаха курс на обучение в Стара Загора по темата в рамките на четиригодишен проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм. 
Защита срещу домашно насилие търсят предимно жени, както и немощни възрастни хора, но във всички случаи когато дете е свидетел на насилието, то е жертва, посочи Благородна Макева, заместник-директор на Главна дирекция "Национална полиция" и обобщи статистиката за страната:
Заповедите за защита за цялата страна са били 2121, като през годините те варират, но устойчивостта от 2012-та насам е, че са над 1 700 винаги.
Има градове като Ловеч, Видин, Монтана и Шумен, където няма нито един постъпил сигнал. Полицията работи в добро взаимодействие с неправителствения сектор. В Стара Загора това е организацията "Самаряни", която има и център за настаняване на жертви от насилие и трафик на хора


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна