Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна делото срещу Патрик и Александър, обвинени в опит за убийство на 3-годишния Христо

| обновено на 28.11.16 в 15:46

Малкият Христо Велински, жестоко малтретиран от двама тинейджъри, които е трябвало да се грижат за него, вече е по-добре и живее при баща си. Това каза пред журналисти адвокатът на майката на детето Ивайло Абаджиев. Той представлява Невена Велинска по процеса, който започна днес срещу Патрик Първев и Александър Донов - подсъдими за опит за убийство на детето:
Всъщност, може би това е единственото хубаво нещо в цялата ситуация, че бащата е поел грижа към момента за детето. Продължават терапиите, но към настоящия момент има значително подобрение в сравнение с това, което е било миналата година. Майката е на работа в чужбина. Ще дойде за следващото заседание.
В отсъствието на Невена Велинска, съдия Стефан Милев я конституира като частен обвинител и допусна гражданския й иск по отношението на Първев и Донов в размер общо на 200 000 лева. Делото ще продължи на 10 януари.
Патрик Първев и Александър Донов е трябвало да се грижат за малкия Христо Велински, докато майка му е била на работа в чужбина.

Майката на малкия Христо – Невена, е цигуларка и през лятото на 2015-а година свири в чужбина. Тогава тя поверява детето си на Александър, чийто баща Светозар познавала от 20 години, стана ясно в съдебната зала. Александър се грижел за малкия Христо заедно с приятеля си Патрик. Според обвинителния акт, докато са гледали детето, те често са го наказвали и така се стига до фаталната вечер на 20-и юли 2015-а година, когато детето изпада в безпомощно състояние и Патрик и Александър започват панически да търсят помощ от съседите. Детето е спасено благодарение на медиците от "Пирогов", каза прокурорът по делото, докато представяше обвинителния акт. Двете момчета са задържани веднага и от тогава са в ареста, като отказват да дават обяснения за случая.

Днес делото тръгна в отсъствието на майката на Христо, която отново е в чужбина. Момченцето вече е на 4 години и в момента е при баща си в Пловдив. Както коментира адвокатът на майката Невена Велинска, това е единствената хубава последица от трагедията преди години, защото заради случая бащата е припознал детето и вече се грижи за него. Делото продължава с разпит на свидетели.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна