Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данаил Кирилов: Не бива да се игнорира искането на избирателя за въвеждане на мажоритарна система

Данаил Кирилов
Снимка: БГНЕС

В интервю по по повод дискусията, която организира днес правната комисия в Народното събрание – за плюсовете и минусите на мажоритарната избирателна система – председателят на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ потвърди позицията на своята партия, че ще подкрепят въвеждането на мажоритарен вот в съгласие с резултатите от референдума. 

Данаил Кирилов информира, че са получени десетина становища на граждански организации и изследователи, които ще бъдат разисквани днес. Председателят на парламентарната комисия коментира, че макар и закъсняла, тази дискусия е важна:

След като избирателят поставя този отговор (за въвеждане на мажоритарна избирателна система с пълно мнозинство в два тура – бел.ред.) и то с такова мнозинство, той би следвало да бъде съобразен... Разсъждавайки експертно, исторически, биха могли да се кажат много аргументи в плюс, съответно и в минус – това е по отношение на всяка една изборна система, от който и вид да е. 

Въпросът е, че избирателят иска това в този момент... Това му е важно, за да има доверие в системата. 

Убедени сме, че не бива да се игнорира искането на избирателя, допълни Кирилов, като отбеляза:

След като избирателят казва, че по този начин смята, че ще се получи повече отговорност и повече доверие в неговия избор, това би следвало да се съобрази. 

Какво може да направим вече постфактум? Бихме могли да съобразим да не допускаме някои от дефектите на определена система изборна да влияят прекалено отрицателно.

Цялото интервю с Данаил Кирилов може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна