Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров: Трябва да бъдем търпеливи в преговорите с Япония

Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японският министър на външните работи Фумио Кисида и руският му колега Сергей Лавров обсъдиха в Москва предстоящото посещение на президента Путин в Япония и въпроса за сключването на мирен договор между двете страни, останал нерешен 70 години след края на Втората световна война. 

Първото условие за решаването на териториалния между Русия и Япония, свързан с Курилските острови, трябва да бъде сключването на мирен договор. Това обяви външният министър на Русия Сергей Лавров след срещата в Москва с японския му колега Фумио Кисида. Ясно е, че ако този въпрос стигне до реализацията на декларацията от 1956 година, ще се наложи да бъдат съгласувани много детайли за това какви крачки могат да бъдат предприет

Според Лавров, Москва и Токио имат редица еднакви виждания за сключването на мирния договор, но според него прекалени очаквания не трябва да има. Според Лавров трябва дипломатите от двете страни да имат търпение и да прояват постоянство в постигането на необходимите договорености. Освен това стана ясно, че Москва и Токио виждат като възможност по този път за решаване на въпроса съвместното стопанско и икономическо използване на Курилските острови. 

Кисида изрази загриженост от неотдавнашното решение на Москва да разположи ракетни комплекси на Курилските острови.  Японският външен министър Кисида бе приет и от президента Владимир Путин в Кремъл.

Посещението на Кисида се осъществява две седмици преди визитата на руският президент Владимир Путин Япония.  В интервю пред руската агенция Интерфакс преди пристигането си в Москва японския първи дипломат казва, че има решимост от страна на  двамата лидери - Владимир Путин и Шиндзо Абе - да бъде сключен мирен договор с цел създаването на японско-руско партньорство през 21 век. Двамата външни министри обсъдиха и обстановката на Корейския полуостров и засилването на напрежението там, което съвпада с очакваното разглеждане на резолюция в Съвета за сигурност на ООН.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна