Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Божинова: Италианските референдуми доказват тезата за парадокса на кворума

Даниела Божинова
Снимка: БГНЕС

Винаги италианските референдуми доказват тезата за парадокса на кворума. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Даниела Божинова, изпълнителен директор на Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива:

Когато има изискване за кворум, те не го достигат, т.е. падат под 50%. Когато няма изисквания за кворум, те отиват над 50%. Когато поставяш изискване за избирателна активност, тогава намаляваш интереса у хората и те не отиват да гласуват, очаквайки, че референдумът никога няма да бъде валиден. В Италия отново доказаха, че не е правилно да имаш такава висока избирателна активност като праг, който трябва да преминаваш.

Управляващите в Италия бяха много мотивирани да проведат един добър дебат и да разяснят на избирателите колко е хубаво да намалят сената, за да се разблокира законодателният процес в Италия, където за една малка промяна в законодателството са необходими 1000 дни, добави Божинова:

У нас политиците ги нямаше в дебата, защото те "добре бяха организирали“ референдумите. Когато не очакваш референдумът да има решаващ резултат, взел си всички законодателни мерки и прегради, за да не получи окончателен резултат, ти не се притесняваш много за неговия изход, знаеш, че нещата ще се върнат отново при теб и ще ги решиш съобразно ситуацията, съобразно конкретния си партиен интерес или интереса на България. В случая Ренци трябваше да убеждава италианците, че това, което предлага, е добре и затова имаше сериозна кампания.

Цялото интервю с Даниела Божинова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени