Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки протестиращи хора с увреждания направиха жива верига около Народното събрание

Снимка: БГНЕС

С викове "Боклуци!" десетки протестиращи хора с увреждания направиха жива верига около Народното събрание. Те искат да бъде създаден Закон за личната помощ и хората с увреждания да водят достоен живот, както е в останалите европейски страни. 

Десетки протестиращи се събраха пред градинката на парламента с очакване да излязат от там представители на Комисията по здравеопазване и на Комисията по социална политика. Освен, че викаха "Боклуци!“ и "Излезте навън!“, хората носеха плакати с надписи: "Министерството на труда и социалната политика ни изтребва“; "Стоп на геноцида на децата с увреждания“. Хората настояват с този Закон за личната помощ - всички хора с увреждания да получават помощ от две минимални работни заплати. Единственият депутат, който се срещна с протестиращите, е Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

Да бъде написан закон за личната помощ, да заработи електронен регистър за хората с увреждания. Вера Иванова, която има дете с увреждане, сподели:

Лична помощ за всеки човек, лице и дете с увреждане според нуждите и потребностите му, а не според степента на негодност, както е по ТЕЛК. Взеха от едни деца пари, за да ги дадат на други деца.

При протестиращите родители слезе Димитър Байрактаров от ПФ, член на социалната и здравна комисия. Той обясни, че ПФ не подкрепя идеята на проекта на социалното министерство, децата с увреждания над 90 процента да получават по 930 лева месечно от догодина, а останалите да получават много по-малка помощ. Освен това, след като навършат 18 години, децата нямат право на тази максимална помощ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени