Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЕК погаси дълга си към "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене"

Министър Петкова потвърди, че ЕК е преценила, че няма държавна помощ за "Белене"

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

България е изпълнила условията на руската "Атомстройекспорт" да преведе до 15 декември цялата дължима сума по арбитражното съдебно решение за оборудването на АЕЦ "Белене". Това каза по време на парламентарния контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Според постигнатото споразумение, искането на руската страна вече е изпълнено и сега тя трябва да опрости начислените лихви, които са по 167 хил. евро на ден, считано от 14 юни.

Междувременно, руската компания "Росатом" потвърди, че е получила 601,6 млн. евро от българската НЕК за погасяване на дълга по АЕЦ "Белене".


Обособяване на активите в дружество, което да бъде предложено за приватизация. Това според министъра на енергетиката Теменужка Петкова е бъдещето на проекта "Белене": 

Притежаваме площадка. След днешния ден ние ще притежаваме и оборудване, което струва 1,2 милиарда лева. Това са 2,6 милиарда лева пари на българските данъкоплатци, които ние не можем да пропилеем с лека ръка. Ако има такъв интерес, той да може да се реализира изцяло на пазарен принцип. Ако и тогава няма такъв инвеститорски интерес, ще се върви в друга посока, ще се търсят други варианти. 


Министър Петкова потвърди, че ЕК е преценила, че няма държавна помощ за "Белене". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна