Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За да танцуваш танго, трябва да имаш сърце

Снимка: Мира Стефанова

По цял свят тангото е известно като танцът на Буенос Айрес - символ на столицата на Аржентина, дълбоко свързан с емоционалността и духа на страната. 

Стойката и жестовете са важни, но нямат значение, ако не следваш чувството, а то е нищо без музиката и ритъма, които се срещат в прегръдка. За да танцуваш танго обаче трябва да имаш сърце. Затова всички харесват танго, защото е танц на сърцето, казва Лилиана Абаджиева, аржентинка с български корени, която танцува и преподава танго в Буенос Айрес.

Пред "Хоризонт" тя припомни, че на 11-ти декември са родени две от емблематичните имена, свързани с историята на аржентинското танго - Карлос Гардел и Хулио Де Каро, а преди 39 години този ден е обявен за Ден тангото в Аржентина. 

Лилиана Абаджиева разказва, че и в XXI век тангото не е загубило очарованието си за хората от целия свят:

Чужденците, които посещават Буенос Айрес обикновено са очаровани от танго. Обичат малките клубове, в които се танцува и се преподава. В момента много млади хора се интересуват от аржентинско танго. Има много ученици, които искат да станат професионални танцьори или да преподават, което е хубаво, защото корените на този танц са тук -  в Буенос Айрес и Рио де Ла Плата.

Как празнува Буенос Айрес и какви още тайни крие тангото  -  чуйте от звуковия файл с репортажа на Мира Стефанова и разказа на Лилиана Абаджиева. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна