Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Италия Серджо Матарела иска стабилност и ново правителство до понеделник

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентарните политически групи са общо 23. Консултациите на президента на страната Серджо Матарела приключват тази вечер след 20 часа българско време. Последните срещи са с представителите на най-големите партии – „Форца Италия“, „Пет звезди“ и управляващите демократи. Президентът се консултира с председателите на Камарата и Сената, както и със своя предшественик Джорджо Наполитано. Целта на Матарела е да се постигне стабилност веднага и до четвъртък следващата седмица Италия да има нов премиер и правителство, с което страната да е представена достойно на Европейския съвет в Брюксел, който започва на 15-ти декември.

Според президента Серджо Матарела е немислимо провеждането на предсрочни избори, преди изборните правила за Камарата и Сената да бъдат уеднаквени, защото референдумът отхвърли промените в Конституцията, засягащи Парламента. Поради това Камарата и Сената останаха равноправни, но с два различни изборни закона, заради отхвърлените промени. Тези закони  са противопоставящи се един на друг и на запазената Конституция. Единият -  „Италикум”, за Камарата на депутатите, е мажоритарен, другият „Консултелум” - за Сената, е пропорционален.

Президентът на Италия може да връчи мандат за съставяне на правителство в близките часове след приключване на консултациите. За сега Ренци отказва втори мандат. Такъв вероятно ще получи друг представител на демократите. Съществува и вероятност за правителство от по-широка коалиция.

Цялата кореспонденция можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени