Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО-ДПМНЕ печели предсрочните парламентарни избори в Македония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата в Македония партия ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски печели предсрочните парламентарни избори. Това сочат официалните резултати, оповестени от Държавната избирателна комисия в Скопие. В новия 120-местен парламент ВМРО-ДПМНЕ ще има 51 депутати, опозиционната СДСМ печели само 2 депутатски места по-малко – 49. Следват 4 по-малки албански партии – Демократичният съюз за интеграция с 10 места, Движението "Беса" – 5 мандата, Демократичната партия на албанците – 2 места и Албанският алианс – също 2.

Това не е една обикновена победа след всичко, което се случи през последните две години и половина. На тези избори спечели Македония, това каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски в щаба на партията. Той добави, че ще работи за преодоляването на разделението в македонското общество.

Върховният представител по въпросите на сигурността и външната политика на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяване Йоханес Хан призоваха за бързо сформиране на правителство, а опозицията да бъде активен участник в политическия живот на страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна