Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една трета от руснаците са с по-негативно отношение към Владимир Путин

Снимка: БТА

29% от руснаците са заявили в изследване пред "Левада център", че отношението им към президента на страната им се влошило и е станало по-негативно въпреки оставащия висок рейтинг на президента Владимир Путин, който възлиза на 86%.

От 2014 г. насам с 10% е намалял броят на тези от руските граждани, които смятат, че Владимир Путин успешно и достойно се справя с решаването на проблемите на хората в страната им, като броят им е спаднал от 38% на 28%. 48% от участвалите в проучването са казали, че Путин се опитва да подобри състоянието на руските граждани, но за това му пречела бюрокрацията в Русия.

Заместник-директорът на "Левада център" Алексей Гражданкин смята, че през ноември отношението към Путин от страна на руснаците е станало по-лошо, отколкото по време на протестите преди 5 години след парламентарните избори през 2011 г. Все още е рано да се определи дали тези настроения, които са се появили през 2016 г., са плод на трайни настроения или на нещо случайно.

Политологът Александър Пожалов коментира пред московското независимо издание "Ведомости", че такова негативно отношение сред руснаците може да се е появило заради влошеното икономическо положение и кризата, в която се намира Русия.

"Левада център" през ноември е регистрирал висок рейтинг на президента Путин от 86%, докато неодобрение от работата му са изразили едва 14% от допитаните. За последен път такъв показател, свързан с одобрението или неодобрението към работата на президента Путин, е бил фиксиран от социолозите на агенцията само през ноември 2008 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна