Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виталий Чуркин: Битката за Алепо се очаква да приключи през следващите часове

Виталий Чуркин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийската армия е прекратила военната си операция в Алепо, за да започне евакуацията на цивилните и опозиционните бойци от източните квартали на града. Това беше потвърдено от руския посланик в ООН Виталий Чуркин, режима в Дамаск и опозиционните бойци в северния сирийски град.

Под егидата на Русия и Турция е постигнато споразумение за пълна евакуация и от последните бунтовнически части на Източен Алепо.

Бунтовниците ще могат да вземат леките си оръжия и да си изберат дали да бъдат извозени с автобуси във все още опозиционните територии в западната част на провинция Алепо или в съседната провинция Идлиб. Според Чуркин това може да се случи в следващите няколко часа.

Американският посланик в ООН Саманта Пауър обаче настоява за присъствието на международни наблюдатели.

Така вторият по големина сирийски град се връща под пълния контрол на режима в Дамаск за първи път от 2012 година. При продължилата около месец операция в Алепо в бунтовническите квартали са загинали поне 463-ма цивилни, от които 62 деца, а в правителствените територии - общо 130 цивилни, включително 40 деца, твърди базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права.

Турското правителство обяви, че подготвя палатков лагер за 80 000 бежанци от Алепо.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна