Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи битката за сирийския град Алепо

| обновено на 14.12.16 в 08:35
Алепо, Сирия
Снимка: БТА

Четиригодишната битка за сирийския град Алепо приключи снощи със споразумение за изтегляне на остатъците от разбитата бунтовническа армия. 

Евакуирането на оцелелите бунтовници и семействата им от източната част на сирийския град Алепо, което трябваше да започне преди разсъмване, е отложено по неизяснени причини, съобщи Ройтерс. Според руски източници сирийската армия и поддържащите я иракски милиции контролират целия град. 
От Службата на Върховния комисар по правата на човека на ООН потвърдиха, че най-малко 82 мирни жители на бунтовническите квартали, сред които жени и деца, са били избити от поддръжници на президента Башар Асад.

Един от посредниците за споразумението – Турция, обяви, че подготвя палатков град за 80 хиляди нови бежанци. Извеждането на бунтовниците и техните семейства обаче беше отложено по неизяснени причини. 

Новината за прекратяване на огъня съобщи късно снощи руският представител в ООН Виталий Чуркин.
Бойните действия в Алепо са прекратени. Сирийската армия вече владее източната част на града. Тази трагична глава от историята на Алепо вече приключи.

Чуркин отхвърли обвиненията на западните държави за престъпления на сирийските войски над цивилното население на Източно Алепо.

Представители на ООН и САЩ предупредиха, че ще държат отговорни сирийския режим и подкрепящите го Русия и Иран за съдбата на мирните жители.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна