Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Примирието в Алепо не издържа

Алепо, Сирия
Снимка: БТА

Примирието в Алепо е прекратено, а планираната евакуация на цивилни така и не започна. Режимът в Дамаск е възобновил въздушните бомбардировки над оставащите под контрола на бунтовниците части в града, предаде Франс прес, като се позовава на информация от базираната в Лондон Сирийската обсерватория за правата на човека.


Примирието приключи. Когато силите на Асад завземат окончателно града, всички ще бъдат убити. Това е написал Исмаил Алабдула, 
доброволец от спасителните екипи в Източен Алепо, в Туитър. Оръжията мълчаха само няколко часа, след като с посредничеството на Русия и Турция правителствените сили на режима в Дамаск и бунтовниците договориха условията за примирие и евакуация от северния сирийски град. Над 20 автобуса чакаха напразно, за да изведат цивилните от бедстващия град. Според опозиционните сили в източната част на Алепо, армията на Асад е нарушила първа примирието с масирана артилерийска атака. Москва обаче опроверга тези съобщения. От руското министерството на отбраната съобщиха, че сирийската армия възобновява настъплението срещу източната част на Алепо в отговор на нападения на бунтовниците. 

Близо 6000 цивилни граждани, сред които 2000 деца, са напуснали бунтовническите квартали на Алепо през последните 24 часа, предаде Ройтерс. 
Седмици наред Уад ал Катиб, телевизионен оператор от Алепо, води своеобразен видеодневник от родния си град. Ситуацията е тежка. Гранати падат близо до болницата. Не знаем, какво ще се случи. Но знаем със сигурност, че силите на режима са близо и че ще има кървава баня, когато достигнат нашия квартал. Не искам да напусна града. Това е моето прекрасно Алепо.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени