Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските министри на външните работи и отбраната проведоха серия от телефонни разговори с колегите си от Турция, Сирия и Иран

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров е провел телефонни разговори с външните министри на Турция и Иран. Обсъдени бяха сирийската криза, значението на съвместните усилия на международната общност да се осигури хуманитарна помощ в Сирия и съдействието за политическо решение на конфликта. Телефонните разговори са проведени по инициатива на руската страна, уточниха от руското външнополитическо ведомство. Тримата първи дипломати изразиха съгласие да се срещнат в близко бъдеще, като вероятен период може да бъде края на декември, съобщават руските медии, позовавайки се на анонимен дипломатически източник. 

В същото време и министърът на отбраната на Русия генерал Сергей Шойгу проведе серия от телефонни разговори със сирийския си колега Фахед Джасем ал-Фреджем и министъра на отбраната на Иран генерал Хосейн Дехган, както и с ръководителя на турското разузнаване МИТ Хакан Фидан. Те са разговаряли във връзка с обстановката в северния сирийски град Алепо и по въпросите за нормализацията на хуманитарната обстановката и на цялостната ситуация, свързана с обезпечаването на условията за прекратяване на бойните действия на територията на близкоизточната държава. Шойгу е изразил съболезнованията си на Хакан Фидан във връзка с атентата днес в турския град Кайсери.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна