Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венецуелският президент отмени решението за изваждане от употреба на най-широко използваната банкнота от 100 боливара

Николас Мадуро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венецуелският президент Николас Мадуро съобщи, че отменя решението за изваждане от употреба тази седмица на най-едрата и най-широко използвана банкнота от 100 боливара:

Реших да удължа срока на валидност на банкнотата от 100 боливара за употреба, търговия и правна икономическа дейност до 2 януари 2017 година от този момент.
 
Банкнотата от 100 боливара трябваше да бъде изтеглена от употреба тази седмица и от 16 декември можеше да се обменя само в държавната банка. 

Мадуро съобщи също, че се удължава срокът за затваряне на границите с Колумбия и Бразилия, но те ще могат да се преминават пеша за семейни посещения. Президентът обясни, че властите са променили решението си за банкнотата, защото самолетите с банкнотите с нов номинал не са могли да пристигнат в страната заради "саботаж".

Изтеглянето от обръщение на най-голямата банкнота, която на черния пазар струваше само 4 американски цента, бе взето заради галопираща инфлация. По оценки на МВФ тази година инфлацията във Венецуела, която последните години е в тежка икономическа криза, може да достигне 700 процента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна