Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Турция ще разследват заедно убийството на Карлов

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и Турция съвместно ще разследват убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов. Тази договорка беше постигната след разговора между двамата президенти Владимир Путин и Реджеп Ердоган след трагичния инцидент, при които посланикът на Москва в Анкара беше убит по време на откриването на изложба в галерия в турската столица.

По време на разговора руският президент Владимир Путин е поискал гаранция от турския си колега, че ще бъде гарантирано увеличаването на охраната на дипломатическата мисия на Москва в Анкара, както и на останалите ѝ дипломатически представителства.

Ердоган определи случилото се като провокация, целяща да спре подобряването на руско-турските отношения. Руски следователи предстои днес да отпътуват за Анкара, за да разследват на място покушението срещу посланика на Русия в Турция. Според властите в Анкара зад убиеца на руския посланик в Турция стои терористичната организация на Фетхуллах Гюлен.

Днес в Москва ще се проведат планираните по-рано срещи между външните и военните министри на Русия, Иран и Турция, които късно снощи пристигнаха в Москва. След пристигането в руската столица първият дипломат на Турция още веднъж изрази своите съболезнования за убития руски посланик и каза, че е готов да се види, ако трябва, с президента Владимир Путин. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна