Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Ердоган обсъдиха по телефона убийството на руския посланик в Анкара

Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е обадил по телефона на руския си колега Владимир Путин, за да му изрази съболезнованията си за случилото се, както и да му даде информация за нападението, при което загина руският посланик в Анкара Андрей Карлов.

Путин нарече подъл акт и провокация убийството на руския посланик в Анкара. Той даде висока оценка за професионалната дейност на убития дипломат и нареди да бъде представен за висока държавна награда.

Владимир Путин каза още, че отговор на случилото се може да бъде засилването на борбата с тероризма. Преди това той изслуша докладите на министрите на външните работи Сергей Лавров, на ръководителя на службата на външното разузнаване Сергей Наришкин и на директора на Федералната служба за сигурност Александър Бортников.

И руският министър-председател Дмитрий Медведев осъди случилото се, определяйки го като чудовищно престъпление.

Медиите в Москва цитират разказа на съпругата на убития руски посланик в Анкара – Марина Карлова, която разказа, че те със съпруга ѝ не са имали охрана по време на това мероприятие както от турските власти, така и от руското посолство в Анкара, а са били придружени само от преводач. Лично кметът на Анкара Мелих Гьокчек й е съобщил, че мъжът й е починал вследствие на огнестрелните рани, докато са били в болницата, в която е бил откаран след нападението.

Тази вечер в Москва пристигна външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, който утре трябва да участва в тристранната среща с руския и иранския си колега - Сергей Лавров и Джавад Зариф за мирното споразумение за Алепо в Сирия. Във вторник в руската столица трябва да пристигне и турският министър на националната отбрана Фикри Ъшък за среща с руския и иранския му колеги.

Министерството на външните работи на Република България остро осъжда нападението над посланика на Руската федерация в Турция: Убийството на Андрей Карлов не може да има оправдание. Осъждаме всички форми на терор и очакваме разследването да разкрие извършителите и организаторите на акта. Скърбим за загиналия и поднасяме своите съболезнования на неговото семейство и близки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна